Plazmaadás

promo 2 580x400

PLAZMAADÁS = ÉLETMENTÉS

A vérplazmában található fehérjék, amelyeket életmentő kezelésekre vonnak ki és tisztítanak, kizárólag az emberi testben találhatóak meg. Ezeket a fehérjéket nem lehet szintetikusan létrehozni vagy reprodukálni laboratóriumban. Figyelembe véve, hogy sok ember betegségének egész életen át tartó kezelése a plazmaalapú gyógyszerektől függ, folyamatosan szükség van elkötelezett plazma donorokra, akik segítenek ezeknek a betegeknek a kezelésében. Ezért olyan fontos, hogy minél többen váljanak donorrá.

A donorok plazmájából készült plazmafehérje gyógyszerek a legjobb lehetőségek a kritikus fehérjehiány helyreállítására és pótlására.
Egy hemofíliában szenvedő beteg számára elegendő gyógyszer előállításához egyetlen évben megközelítőleg 1200 plazmaadomány szükséges.

Nézze meg, hogy miért fontos a plazmaadás: https://www.youtube.com/watch?v=fH_Gy9vdLhE

Mi a plazma?

Vérünk különféle összetevőből áll, beleértve a vörös - és fehérvérsejteket, a vérlemezkéket és a plazmát, melyet vérplazmának is nevezünk.

A vér folyékony részét a plazma alkotja. Fontos fehérjéket tartalmaz, amelyek felelősek az olyan létfontosságú funkciókért, mint például a vérrögképződés megelőzése és a test védelme a fertőzések ellen.

Az elvesztett plazmát gyorsan és könnyedén, néhány napon belül pótolja a szervezet.

A vérplazma vagy egyszerűen "plazma" többnyire vízből és kis mennyiségű fehérjéből és antitestből áll. Ezeket a fehérjéket használják fel olyan gyógyszerek előállítására, amelyek segítenek a különféle életveszélyes betegségekben és sérülésekben szenvedő emberek kezelésében.

Az ilyen életmentő gyógyszerek előállításához jelentős mennyiségű plazma szükséges, ezért folyamatosan igény van plazmaadományokra.
A plazma adományozás önkéntes, de a donorok fél év alatt akár több mint 460.000 Ft juttatásban is részesülhetnek.

A plazmaferezis automatikus plazma gyűjtési folyamat, amely a központjainkban történik. Egy speciális orvosi eszköz választja el a plazmát a vértől ezen a biztonságos és steril folyamaton keresztül. A plazmát összegyűjtjük, miközben a fennmaradó vér (beleértve a vörösvérsejteket és a fehérvérsejteket) visszajut donor szervezetébe.

Ez a gyűjtési folyamat a leghatékonyabb módszer a plazma kivonására a vérből, és mivel a szervezet gyorsan pótolja a plazmát, ezért a plazmaadás folyamata 3 naponta megismételhető. De a magyar törvények értelmében maximum 45 alkalommal egy évben!

Központunk Pécsett található, ezért a könnyű bejutás érdekében ingyenes utazást szervezünk.

Részletekről érdeklődhet Major Attila vezetőasszisztensnél: +36301985253


Nyomtatás   E-mail