Mi a szim ?

A Szentlőrinci Ifjúsági Műhely 2018 márciusában alakult meg 20 fővel, kiknek közös, jól megfogalmazott célja volt a helyi fiatalok összefogása, illetve egy közös tér kialakítása annak érdekében, hogy a jelenlegi és leendő szentlőrinci fiatalok együtt, jó hangulatban tudjanak időt tölteni egymással saját városukban.

A műhely megalakulása két lépcsőben zajlott: először az igényeket mértük fel 2018 februárjában, majd a tényleges alapításra márciusban került sor. Az első közös alkalmat, mely egyben az alapítótagok első csapatépítő találkozójaként is szolgált, 2018. március 29- 31. között valósítottuk meg Sikondán. Ott a műhely első tagjai lefektették a csoportelveket, továbbá felvázolták azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretnének Szentlőrincen végezni, illetve amelyekkel hozzájárulnának a város kulturális életének fejlesztéséhez.

Kik vagyunk?

A csoport tagjai olyan 18 és 35 év közötti fiatalok, akik Szentlőrincen terveznek végleg letelepedni, családot alapítani, így ismerik azokat az igényeket, amelyekkel tovább lehet erősíteni a városhoz tartozás érzését.

Mik a céljaink?

Célkitűzéseink közé tartozik, hogy megszólítsuk a város fiatal lakosait, illetve, hogy nekik – majd a későbbiekben velük – olyan programokat és szabadidős tevékenységeket alakítsunk ki, amelyek között mindenki megtalálja a saját érdeklődésének megfelelőt. Szeretnénk, ha a klubtevékenységeink mindenki számára nyitottak lennének, ezért az egyik legfontosabb szempont számunkra az esélyegyenlőség.

A következő időszakban a motivációra szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni. Céljaink között szerepel egy Önkéntességi nap megszervezése, valamint olyan alkalmat is tervezünk, melyen hangsúlyosan mutatjuk be a környezetvédelem fontosságát és a természeti értékek szerepét. Ezenkívül idén először szeretnénk megrendezni az I. Szentlőrinci Ifjúsági Fesztivált. Természetesen az is célunk, hogy a már megrendezett és a jövőben megrendezésre kerülő programjainkat hagyománnyá tegyük.

A SZIM jelenleg a volt Kodolányi Úti Általános Iskola udvarában, a „Kék épületben” (korábban: Művészeti Iskola) kapott helyet. A műhely termét kifestettük, a folyamatosan érkező bútoroknak, eszközöknek köszönhetően egyre inkább a sajátunkra formáljuk.

A megalakulásunk óta felvettük a kapcsolatot Szentlőrinc testvérvárosainak ifjúsági klubjaival is, küldöttségünk már ellátogatott Sukošanba, ahol megismerhettük a helyi fiatalok szokásait, és ötleteket meríthettünk a további működésünkhöz.

Eseményeink

Idén eddig két rendezvénnyel mutatkoztunk be a városunkban élők, valamint a környékről érkező látogatók előtt. A tervezéskor arra törekedtünk, hogy olyan programokat találjunk ki, amelyekkel hozzáadunk a lehetőségekhez, és nem olyanokat, amelyekkel már meglévőket alakítunk át. Augusztus 19-én rendeztük meg az I. Szentőrinci Paraszti Játékokat, melyre számos csapatvetélkedő (asszonycipelés, bálaborítás stb.) mellett főzőversenyt is hirdettünk, este pedig utcabálba invitáltuk az érdeklődőket. A második rendezvényünk a TökJó Nap volt, melyet november 2-án tartottunk. Itt a halloween elemeit (jelmezverseny, tökfaragási verseny stb.) kiegészítve esélyegyenlőségi programelemeket is bemutattunk. Este felvonulással népszerűsítettük, majd csokikereséssel zártuk a rendezvényt

Hogyan csatlakozhatsz?

Amennyiben szívesen dolgoznál a szentlőrinci fiatalokért, motivációt érzel arra, hogy az ifjúság szerepe jobban érzékelhető legyen a város életében, szívesen ötletelsz és kipróbálnád magad a rendezvényeinken, szeretettel várunk a csapatunkba Téged is